Doneren aan effectieve en belastingaftrekbare goede doelen in België

Doneer aan de effectiefste goede doelen via Doneer Effectief.

Effectief Altruïsme België raadt aan om te doneren aan non-profitorganisaties die bijzonder positief geëvalueerd worden door GiveWell (menselijke gezondheid en ontwikkeling), Animal Charity Evaluators (dierenwelzijn), Let's Fund, Founders Pledge en Giving What We Can (verschillende domeinen zoals klimaatveranderingbioveiligheidAI-veiligheid en langetermijnrisico’s). Het is vaak onduidelijk of je donatie fiscaal aftrekbaar is in België omdat deze organisaties hier meestal geen kantoor hebben. Er zijn vier manieren om hiermee om te gaan.

1. Doneer zonder fiscale aftrekbaarheid
De aanbevolen effectief altruïstische organisaties kunnen een hogere impact hebben per gedoneerde euro dan de meeste Belgische goede doelen met fiscale aftrekbaarheid. Dit betekent dat zelfs een kleine donatie aan een aanbevolen goed doel meer goeds kan doen dan een grotere gift aan een fiscaal aftrekbaar gemiddeld Belgisch goed doel.

2. Doneer via Transnational Giving Europe (TGE) en de Koning Boudewijnstichting

Dit is onder meer mogelijk voor de GiveWell-topper Against Malaria Foundation. Doneren kan via:
Rekeninghouder: Koning Boudewijnstichting, Brederodestraat 21 – 1000 Brussel
Bank: Bpost bank
Rekeningnummer: 000-0000004-04
IBAN: BE10 0000 0000 0404
BIC: BPOTBEB1

Met een mededeling die de volgende vorm aanhoudt:: "TGE – UK – Against Malaria Foundation".
Opmerking: TGE houdt een bijdrage van 5% af van je gift om grensoverschrijdende donaties vlot mogelijk te maken. Op het fiscaal attest dat de KBS je zal bezorgen, staat wel het volledige bedrag vermeld. Het nadeel van die 5% meerkost weegt niet op tegen het voordeel van de belastingvermindering (meestal 45%). Voor meer informatie kan je terecht bij de Koning Boudewijnstichting – Transnational Giving Europe via tge@kbs-frb.be of per telefoon: 02/5490231.

3. Doneer aan Belgische organisaties met een gelijkaardige aanpak als die van internationale toporganisaties 
We bevelen specifiek aan om te doneren aan Eight (directe cash transfers in Afrika) en ProVeg (het vroegere EVA vzw, voor plantaardige voeding). We schreven hierover in deze nieuwsbrief.

4. Help ons om fiscale aftrekbaarheid te regelen voor non-profitorganisaties
Organisaties met een vestiging in Europa willen, als je hen contacteert, misschien overwegen om zich aan te melden bij het Transnational Giving Europe-netwerk. Wij kunnen je informatie bezorgen die hierbij kan helpen. Verder onderzoeken we hoe donateurs via Europese regelgeving ook voor buitenlandse organisaties een fiscaal voordeel kunnen krijgen. Hierbij kunnen we alle hulp gebruiken!